Πρακτικά Σεμινάρια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 MAΪΟΥ

Πρακτικό 1 | 17:30 – 19:30

Ο ρόλος των μεταβατικών αποκαταστάσεων στην Αισθητική και Προσθετική Οδοντιατρική

Διδάσκων: Μιχάλης Πάτρας, Οδοντίατρος, ειδικευθείς στην Προσθετική

Οι σύγχρονες αντιλήψεις στον τομέα της Αισθητικής Οδοντιατρικής απαιτούν αναλυτικό σχεδιασμό και ορθή διαχείριση των κλινικών σταδίων, ιδιαίτερα σε απαιτητικές κλινικές περιπτώσεις αποκατάστασης στην πρόσθια αισθητική ζώνη.

Ανάμεσά τους, οι μεταβατικές αποκαταστάσεις συμβάλλουν αδιαμφισβήτητα στην κατάρτιση και αξιολόγηση του σχεδίου θεραπείας, βοηθούν στην τελική διαμόρφωση των ιστών και παράλληλα, αποτελούν ένα χρήσιμο μέσο επικοινωνίας με τον οδοντικό τεχνολόγο για την κατασκευή των τελικών αποκαταστάσεων με επαρκή προβλεψιμότητα. 

Σκοπός της παρουσίασης είναι η ανάλυση των αισθητικών, λειτουργικών και άλλων πλεονεκτημάτων που μας παρέχουν ο αρχικός σχεδιασμός του χαμόγελου και η κατασκευή μεταβατικών αποκαταστάσεων, σε ένα σύγχρονο προσθετικό σχέδιο θεραπείας. Παράλληλα, δίνεται έμφαση, τόσο στους προσθετικούς κανόνες, όσο και στη διαμόρφωση των μαλακών ιστών, ακολουθώντας θεμελιώδεις βιολογικές αρχές. 

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης θα ακολουθήσει hands-on κατασκευής μεταβατικών αποκαταστάσεων από δισακρυλική ρητίνη, όπου θα αναλυθούν διεξοδικά όλες οι παραπάνω παράμετροι.

Μετά την ολοκλήρωση του πρακτικού σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να κρατήσουν το βασικό υλικό του hands-on «Structur 3 φύσιγγα 50ml», δώρο αξίας 125,30€.

Κόστος συμμετοχής: 50€

Με την υποστήριξη της εταιρείας: Voco

Μιχάλης Πάτρας

Ο Μιχάλης Πάτρας αποφοίτησε από το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας του ΑΤΕΙ Αθηνών το 1997 και από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 2005. Συνέχισε τις σπουδές του (2007-10) σε τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με κλινική εξειδίκευση στην Προσθετική (Master of Science στον τομέα των Βιοϋλικών). Ακολούθως, κατά τη χρονική περίοδο 2010-12, μετεκπαιδεύτηκε στην Εμφυτευματολογία, στην Κλινική Εμφυτευμάτων του Πανεπιστημίου της Florida (USΑ), ως υπότροφος της ΙΤΙ (International Team for Ιmplantology).

Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 200 επιστημονικές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε εισηγήσεις, επιτραπέζιες επιδείξεις, στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια και πιστοποιημένα προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στην εμφυτευματολογία. Παράλληλα, εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με θεματολογία που αφορά στην Αισθητική Οδοντιατρική, την Προσθετική και την Εμφυτευματολογία.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο μεταπτυχιακό τμήμα της Προσθετικής της Οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επίσης έχει ενεργό ρόλο στη διεύθυνση σύνταξης της στήλης της ΙΤΙ στο Οδοντιατρικό Βήμα, όπως και στη συντακτική ομάδα του περιοδικού Laborama, του εκδοτικού ομίλου της Omnipress.

Είναι Fellow και Registered speaker της ITI, Chairman του ITI Section Greece & Cyprus, Director στο Athens 2 ITI Study club, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Εταιρείας Οδοντικής Προσθετικής Ελλάδος, της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδος, καθώς και της Ακαδημίας Κλινικής Οδοντιατρικής.

Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Χαλάνδρι Αττικής, με αποκλειστική άσκηση στην Αισθητική και Επανορθωτική Οδοντιατρική, την Προσθετική και την Εμφυτευματολογία.

Το 1999 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωµα από το Πανεπιστήµιο Αθηνών και το 2000 έγινε Λέκτορας Προσθετικής στο ίδιο Πανεπιστήµιο. Εξελέγη στην θέση του Επίκουρου Καθηγητή το 2005. Τα τελευταία 20 χρόνια διδάσκει Ακίνητη και Κινητή Προσθετική σε Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο και παράλληλα διεξάγει έρευνα στην Προσθετική σε τοµείς που αφορούν την κλινική έρευνα, τα βιοϋλικά και τα εµφυτεύµατα. Έχει δηµοσιεύσει πάνω από 70 επιστηµονικές εργασίες και έχει λάβει σηµαντικά βραβεία.

Επί έντεκα χρόνια διετέλεσε Συντονιστής του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Προσθετικής του ΕΚΠΑ, το οποίο οδήγησε στο να βρίσκεται µεταξύ των έξι προγραµµάτων πανευρωπαϊκά που αναγνωρίζονται από την European Prosthodontic Association. Έχει δώσει διαλέξεις και επιστηµονικές παρουσιάσεις σε πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσµο και έχει οριστεί ως κριτής για πολλά διεθνή επιστηµονικά περιοδικά. Είναι opinion leader για εταιρείες εµφυτευµάτων και οδοντιατρικών υλικών. ∆ιατηρεί ιδιωτικό ιατρείο από το 1995 αποκλειστικά για προσθετική και εµφυτεύµατα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 MAΪΟΥ

Πρακτικό 2 | 15:00 – 17:30

Ψηφιακά εργαλεία στην Οδοντιατρική σήμερα. Ανάγκη ή πολυτέλεια;

Διδάσκοντες: Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, DDs, MSc, Κλινική εξειδίκευση στην Περιοδοντολογία
Νίκος Δημητριάδης, Οδοντοτεχνίτης Athens 3D Dental Lab

Σε έναν κόσμο που ψηφιοποιείται όλο και πιο γρήγορα, η ψηφιακή οδοντιατρική είναι ήδη το παρόν.  Η ενδοστοματική σάρωση, η ψηφιακή φωτογραφία, ο σχεδιασμός του χαμόγελου και το ψηφιακό διαγνωστικό κέρωμα, η υπολογιστικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων και η καθοδηγούμενη επεμβατική οδοντιατρική γενικά μαζί με την 3D εκτύπωση και τις CAD/CAM εφαρμογές, αντικαθιστούν σταδιακά τις αναλογικές τεχνικές, συχνά πιο γρήγορα από όσο αισθανόμαστε πως μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Στη συγκεκριμένη παρουσίαση θα δώσουμε συνοπτική εικόνα λύσεων και εφαρμογών: Ενδοστοματική σάρωση και ταύτιση με CBCT, ψηφιακή φωτογραφία, 3D smile design, διαγνωστικά εργαλεία και ψηφιακός σχεδιασμός συνθέτουν τον «ψηφιακό ασθενή» σήμερα. Ακόμα θα δούμε πως γίνεται η μεταφορά των ψηφιακών δεδομένων στο στόμα, μέσω της CAD/CAM ροής εργασίας (3D printing- milling) σε προσωρινές και μόνιμες εργασίες σε κάποια απλά αλλά και σύνθετα περιστατικά.

Τέλος, θα δώσουμε εισαγωγικά στοιχεία στη συνολική ψηφιακή ροή εργασίας από την πλευρά του εργαστηρίου και την επικοινωνία με το ιατρείο, καθώς και διαφοροποιήσεις που έχουμε σε σχέση με τον αναλογικό τρόπο. Μέσα από σχεδιαστικές λύσεις, η ψηφιακή τεχνολογία έχει τη δυναμική να δώσει λύσεις σε κλινικούς αλλά και τεχνικούς προβληματισμούς.

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Mε την υποστήριξη της εταιρείας M. Bιτσαρόπουλος A.E.

Ιωάννης Θεοδωρόπουλος

Ο Ιωάννης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1971. Το 1988 εισήλθε στην Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας σαν υπότροφος του ΙΚΥ, από όπου και αποφοίτησε το 1994. Το 1998 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Περιοδοντολογία και τη Βιολογία Στόματος στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έως το 2005 εργάστηκε ως συνεργάτης σε ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα, ενώ από το 2005 ξεκίνησε το προσωπικό του ιατρείο στην Καλαμάτα, όπου ασκεί αποκλειστικά Περιοδοντολογία και εμφυτευματολογία.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του περιλαμβάνει την ανάπλαση σκληρών και μαλακών ιστών, αισθητικά απαιτητικά περιστατικά και την ολική στοματική αποκατάσταση του περιοδοντικού ασθενή. Από το 2016 ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ψηφιακή οδοντιατρική και την ψηφιακά καθοδηγούμενη εμφυτευματολογία. Το 2019 ολοκλήρωσε το 1st Computer Guided Surgery 3D Certification Course στο εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας. Σήμερα πια ασχολείται με τον ψηφιακό σχεδιασμό στο σύνολο των περιστατικών, ψηφιακά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων, 3D Printing και CAD/CAM εφαρμογές στην καθημερινή κλινική πράξη. Από το 2009 έως τώρα συμμετέχει σε παρουσιάσεις και στην εκπαίδευση στην εμφυτευματολογία, την ανάπλαση των ιστών και τις ψηφιακές εφαρμογές. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας και Εμφυτευμάτων, της European Federation of Periodontology (EFP), της EuropeanAssociation for Osseointegration (EAO) και της Computer Aided Implantology (CAI) Academy.

Νίκος Δημητριάδης

Education

2005 Master in Ceramics – Japan, Osaka Ceramic Training Center – Shigeo Kataoka 2001 BSc Dental Technology – Technological Educational Institute of Athens

Continuous Learning

Attended many congresses, courses, lectures, and hands-on trainings from national and international dentists and technicians in Greece and abroad.

Professional Achievements

2021 Appointed Ivoclar Vivadent Digital Master
2019 Appointed Ivoclar Vivadent Certified Trainer
2014 Introduction of 3D printing technology in Greece
2006 Establishment of own lab oriented towards Prosthodontics, Implantology and Aesthetic dentistry

Lectures and Courses

  • Since 2014, Lecturer in Dental School of National & Kapodistrian University of Athens.
  • Invited lecturer in Dental congresses and courses in Greece.
  • Lectures and hands-on courses in own Training Center in Athens.

Member Professional Societies

• International Congress of Oral Implantologists (ICOI), Fellowship status.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 & ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ

Πρακτικό 3 | Σάββατο 25 Μαΐου | 18:00 – 20:00 (1ο μέρος: Χειρουργικό)
Κυριακή 26 Μαΐου | 10:00 – 13:00 (2ο μέρος: Προσθετικό

Χειρουργική, προσθετική και οδοντοτεχνική προσέγγιση των εμφυτευμάτων εξωτερικής και εσωτερικής σύνδεσης της εταιρίας Southern Implants

Διδάσκοντες: Δημήτρης Γαρέφης, Οδοντίατρος, ειδικευθείς στην Προσθετική
Νίκος Ευθυμιάδης, Οδοντίατρος, ειδικευθείς στην Περιοδοντολογία
Φωκίων Ιατρίδης, Οδοντίατρος, ειδικευθείς στην Προσθετική

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση των δύο κυριότερων συστημάτων σύνδεσης εμφυτευμάτων, η παράθεση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του καθενός , καθώς και η χρήση τους στην καθημερινή κλινική πράξη.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετήσουν εμφύτευμτα εξωτερικής σύνδεσης της εταιρίας Southern Implants σε εκμαγείο, καθώς και να πάρουν αποτύπωμα ανοικτού δισκαρίου αλλά και να γνωρίσουν τη μέθοδο ψηφιακής αποτύπωσης εμφυτευμάτων καθώς και να ενημερωθούν για τις λύσεις που προσφέρει η εταιρία σε οδοντοτεχνικό και προσθετικό επίπεδο.

Κόστος συμμετοχής: 50€

Mε την υποστήριξη της εταιρείας Southern Implants

Δημήτρης Γαρέφης

Αποφοίτησε από την οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ το 1995. Ειδικεύθηκε στην προσθετική στο πανεπιστήμιο TUFTS της Βοστώνης από το 1998 έως το 2001. Διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του μεταπτυχιακού προγράμματος της Ακίνητης Προσθετικής και Προσθετικής  Εμφυτευμάτων από το 2002 έως το 2008.

Διατηρεί ιδιωτικό οδοντιατρείο  στη Θεσσαλονίκη με έμφαση στην προσθετική, την αισθητική οδοντιατρική και τα εμφυτεύματα. Έχει δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει δώσει διαλέξεις σε συνέδρια και σεμινάρια με αντικείμενο τόσο την κλασσική προσθετική όσο και την προσθετική εμφυτευμάτων.

Νίκος Ευθυμιάδης, D.D.S., M.Sc., PhD

Ο Νίκος Ευθυμιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. το 1996. Στη συνέχεια, από το 1998 μέχρι το 2001, μετεκπαιδεύτηκε στην Περιοδοντολογία στο πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστόνη των Η.Π.Α. Το 2002 ολοκλήρωσε το MSc στο ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 2002 μέχρι το 2019 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα της Προληπτικής Οδοντιατρικής, Περιοδοντολογίας και Βιολογίας Εμφυτευμάτων της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το 2012 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική Διατριβή του στην Οδοντιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη με αποκλειστικό αντικείμενο την Περιοδοντολογία και τη χειρουργική οδοντικών εμφυτευμάτων. Έχει συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια Ελλάδας και εξωτερικού. Είναι μέλος της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας, της European Federetion of Periodontology, της American Academy of Periodontology και της Academy of Osseointegration.

Φωκίων Ιατρίδης

Ο Φωκίων Ιατρίδης αποφοίτησε από την οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ το 1998.

Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο αντικείμενο της Προσθετικής, στο Πανεπιστήμιο TUFTS της Βοστώνης στις ΗΠΑ, όπου μετά από 3ετή κύκλο σπουδών  απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας στην Προσθετική.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα  της Ακίνητης Προσθετικής, στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ.

Ακολούθως εργάστηκε στο εξωτερικό πολλά χρόνια και απέκτησε μεγάλη εμπειρία στην εμφυτευματολογία και ειδικότερα στην άμεση τοποθέτηση και φόρτιση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Το 2020 επέστρεψε στην Ελλάδα και την Αθήνα, όπου και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο.

Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου πάνω σε θέματα που αφορούν όλο το φασμα της Προσθετικής και της Εμφυτευματολογίας.