21ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 21ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο, στον Μυστρά.

Από το πρωί της Παρασκευής 30 Ιουνίου και για δύο μέρες, το Σάββατο 1η Ιουλίου και την Κυριακή 2 Ιουλίου, το ξενοδοχείο Mystras Grand Palace στους πρόποδες του Ταϋγέτου γέμισε με κόσμο της οδοντιατρικής κοινότητας που πιστός στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού προσήλθε στις εργασίες του συνεδρίου. Η μεγάλη μερίδα απ’ την Πελοπόννησο, αλλά και πολλοί σύνεδροι από την Αττική, ενώ κάποιοι έκαναν ακόμα πιο μακρινό ταξίδι καθώς ήρθαν από Κρήτη, Κεφαλονιά κ.ά.

Αν θα περιγράφαμε συνοπτικά σε αριθμούς το 21ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο αυτοί θα ήταν: 250 σύνεδροι, 70 ομιλητές, 20 εκθέτες, 14 στρογγυλά τραπέζια, 20 εισηγήσεις, ελεύθερες ανακοινώσεις και 4 πρακτικά σεμινάρια.

Με λίγα λόγια ένα πλούσιο πρόγραμμα που κάλυψε το μεγαλύτερο -αν όχι όλο-το φάσμα της οδοντιατρικής επιστήμης και έφερε τη σφραγίδα του κ. Γιαννακόπουλου Νικόλαου Νικήτα, αναπληρωτή καθηγητή στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, που ανέλαβε συντονιστής του επιστημονικού προγράμματος.

Παράλληλα, χάρη στη δραστήρια πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λακωνίας που ήταν ο βασικός διοργανωτής, την κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου, το συνέδριο πλαισιώθηκε από μια πολύ όμορφη δεξίωση μετά την τελετή έναρξης που είχε μέχρι και ζωντανή μουσική, αλλά και μια εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά με τη συμμετοχή πολλών συνέδρων και συνοδών μελών.

Τίμησαν τον συνάδελφό τους

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου, που περιλάμβανε έξι συνεδρίες και 20 ομιλητές, ολοκληρώθηκε με την τελετή έναρξης κατά την οποία έγινε και η Αδελφοποίηση των Οδοντιατρικών Συλλόγων Λακωνίας και Πειραιά.

Σε αρκετές στιγμές το κλίμα ήταν συγκινητικό, αφού το φετινό συνέδριο οι διοργανωτές το αφιέρωσαν σε ένα αγαπητό, δραστήριο και εξαίρετο συνάδελφό τους απ’ τη Λακωνία: τον Νίκο Φουντά, που έφυγε απ’ τη ζωή πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Το όνομά του ακούστηκε αρκετές φορές κατά την τελετή από τους περισσότερους που απηύθυναν χαιρετισμό, ενώ στη μνήμη του έδωσαν μια τιμητική πλακέτα στην οικογένειά του. Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο λόγος του πρώην προέδρου του Ο.Σ. Λακωνίας κ. Ηλία Αποστολάκου.

Κατά την τελετή έναρξης τιμήθηκε και ο Ομότιμος Καθηγητής Ακίνητης Προσθετικής στην Οδονταιτρική Σχολή του ΕΚΠΑ και συγγραφέας Δημήτρης Ανδριτσάκης«για την πολυσχιδή προσφορά του στην οδοντιατρική επιστήμη και τον πολιτισμό». Ο κ. Ανδριτσάκης, ο οποίος ήταν ο βασικός ομιλητής της βραδιάς, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο πώς ξεκίνησε η Ακίνητη Προσθετική και είπε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη της Οδοντιατρικής, με τρόπο εύληπτο ώστε να τα κατανοούν όχι μόνο οι επαγγελματίες οδοντίατροι αλλά και οι υπόλοιποι παρόντες.

Τιμητική πλακέτα αποδόθηκε και στον κ. Νίκο Σάκκαρη, επίτιμο γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Μιλάνο, «για τη φιλοπατρία και την ανεκτίμητη προσφορά του στην ομογένεια».

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ο αντιπρόεδρος κ. Αθανάσιος Υφαντής επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του: «Η διοργάνωση του συνεδρίου συμπίπτει με τις αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ελπίζουμε να δρομολογηθεί η επίλυση διαχρονικών ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, όπως ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, η ένταξη της Οδοντιατρικής στην κοινωνική ασφάλιση, η κατ’ οίκον νοσηλεία, η λειτουργία των κινητών μονάδων, η χορήγηση πρωτοξειδίου του αζώτου στα οδοντιατρεία και στα πολυιατρεία και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων, όπως φορολογικών και ασφαλιστικών που θα μας επιτρέψουν να ασκούμε το επάγγελμά μας σε ένα ασφαλές και αποδοτικό περιβάλλον».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, εκτός φυσικά απ’ την πρόεδρο του Ο.Σ. Λακωνίας κ. Σπυριδάκου, ο υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος του συνεδρίου κ. Γιαννακόπουλος, ο βουλευτής του νομού με τη Ν.Δ. κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Σπάρτης κ.ά., ενώ την επίσημη έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο κ. Νικόλαος Νικητάκης, καθηγητής Στοματολογίας και πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Με εξίσου πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα κύλησαν και οι επόμενες δύο ημέρες, με το συνέδριο να ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής.

Βραβεία

Όπως κάθε χρόνο και φέτος απονεμήθηκε το βραβείο «Ιωάννης Καρκατζούλης» για την καλύτερη ελεύθερη ανακοίνωση. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην κ. Μαρία Συκαρά για την εργασία με τίτλο «Η ακτινοβολία laser χαμηλής ισχύος βελτιώνει την επουλωτική συμπεριφορά των ινοβλαστών. In vitro μελέτη σε μοντέλο περιεμφυτευματικής βλεννογονίτιδας».

Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην κ. Ιωάννου Μαρία -Ελένη για την ελεύθερη ανακοίνωση με τίτλο «Σύνθεση και χαρακτηρισμός νανοσωματιδίων οξειδίου του Δημητρίου για επίστρωση σε εμφυτεύματα τιτανίου» και ως τρίτη καλύτερη ανακοίνωση αναδείχθηκε αυτή του κ. Αργυρούδη Α. με θέμα «Νεανική αρθρίτιδα με πρώτη εντόπιση την κροταφογναθική διάρθωση. Σύντομη ανασκόπησε και παρουσίαση περιστατικού».

Καλύτερο e-poster αναδείχθηκε αυτό της κ. Κωνσταντοπούλου Καλλιόπης με θέμα «Καταγραφή της κατάστασης των κινητών προσθετικών αποκαταστάσεων φιλοξενούμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στην Αθήνα- Πιλοτική μελέτη».

Βίντεο για την τελετή έναρξης του 21ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου που δημιούργησε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λακωνίας σε συνεργασία με την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών ΕΔΩ

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου από το Lakones.gr ΕΔΩ