15o Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο

Με τεράστια επιτυχία και αθρόα προσέλευση οδοντιάτρων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη πόλη της Καλαμάτας από τις 20 έως 22 Ιουνίου 2014. Την διοργάνωση του φετινού συνεδρίου που είχε ως κεντρικό θέμα «Η ποιότητα στην Οδοντιατρική: Γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινή κλινική πράξη» ανέλαβαν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας σε συνεργασία με όλους τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου.

Περισσότεροι από 200 σύνεδροι παρακολούθησαν το τριήμερο πρόγραμμα του συνεδρίου, συμβάλλοντας καθοριστικά με τις ερωτήσεις τους προς τους ομιλητές στην εξέλιξη της συζήτησης των επιστημονικών ζητημάτων του συνεδρίου. Στόχος του φετινού συνεδρίου ήταν ο οδοντίατρος να αποκομίσει άμεσα εφαρμόσιμες γνώσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην παραγωγή ενός ποιοτικά ανώτερου αποτελέσματος στην κλινική πράξη.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «Elite». Αρχικά τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Νικόλαος Χρονόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα της διατήρησης της ποιότητας στην οδοντιατρική κατά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, ενώ ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση του συνεδρίου. Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Υπεύθυνος του Επιστημονικού Προγράμματος του Συνεδρίου, ο Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Τόσιος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσπαθήσαμε σε ένα σύντομο πρόγραμμα να καλύψουμε ένα μεγάλο φάσμα της οδοντιατρικής και να δώσουμε γνώση που είναι άμεσα εφαρμόσιμη στο καθημερινό οδοντιατρείο».

Επίσημο χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος της Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, καλωσορίζοντας τους συνέδρους στην πόλη τους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιος Κατσίκης, σημείωσε ότι ο θεσμός του Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνέδριου «έχει δικαιολογημένα καταξιωθεί και καθιερωθεί στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων σαν μια σοβαρή και έγκυρη προσπάθεια ανανέωσης των επιστημονικών γνώσεων των οδοντιάτρων». Αναφερόμενος στο θέμα του φετινού συνεδρίου έκανε λόγο για ένα θέμα επίκαιρο «που καλεί τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να εναρμονίσουν την παροχή των υπηρεσιών τους στα σημερινά δεδομένα, επιλέγοντας σχέδια θεραπείας εφικτά και προσβάσιμα για τον καταναλωτή, με προεξάρχοντα σκοπό την ποιότητα».

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, κ. Θεοδωροπούλου καλωσόρισε υπό τις νότες ζωντανής μουσικής τους συνέδρους στην «πόλη του μεταξιού και της ελιάς». Αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία, τις φυσικές ομορφιές, αλλά και τις ηρωικές φυσιογνωμίες της Καλαμάτας, ενώ προβλήθηκε σχετικό βίντεο με τα κυριότερα μνημεία και αξιοθέατα της πόλης.

Βραβείο καλύτερης ελεύθερης ανακοίνωσης

Εις μνήμην και προς τιμήν του εκλιπόντος ιδρυτή και εκδότη του «Οδοντιατρικού Βήματος, Γιάννη Καρκατζούλη, οι εκδόσεις «Ο.Β.», αποφάσισαν να προκηρύξουν βραβείο καλύτερης ελεύθερης ανακοίνωσης. Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κορινθίας, κ. Επαμεινώνδας Κατσούλας, κατά την απονομή του βραβείου, αναφέρθηκε στο έργο του Γιάννη Καρκατζούλη, κάνοντας λόγο για μια εμβληματική φυσιογνωμία που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο των οδοντιατρικών εκδόσεων. «Το Οδοντιατρικό Βήμα έγινε η αγαπημένη εφημερίδα όλων των οδοντιάτρων, η εφημερίδα με τους περισσότερους αναγνώστες», τόνισε ο κ. Κατσούλας και επεσήμανε ότι την «παράδοση» που δημιούργησε το «Ο.Β.» συνεχίζουν επάξια ο στενός του συνεργάτης και διευθυντής του «Ο.Β.» κ. Όθωνας Γκότσης και η σύζυγος του εκλιπόντος, κ. Κατερίνα Καρκατζούλη.

Η ελεύθερη ανακοίνωση που απέσπασε το βραβείο «Ιωάννης Καρκατζούλης» είχε τίτλο «Αντιμετώπιση λευκών κηλίδων αδαμαντίνης» και το παρέλαβε εκ μέρους της συγγραφικής ομάδας, η οδοντίατρος Δόμνα Μολδοβάνη. Σημειώνεται ότι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής που έκρινε και αξιολόγησε τις ελεύθερες ανακοινώσεις ήταν ο Αναπλ. Καθ. ΕΚΠΑ, κ. Γιώργος Σίσκος.

Το 15ο Παμπελοποννησικό Οδοντιατρικό Συνέδριο ήρθε να προστεθεί στον κύκλο των προηγούμενων επιτυχημένων επιστημονικών εκδηλώσεων, ενός θεσμού που έχει εδραιωθεί στους κόλπους της οδοντιατρικής κοινότητας ως μια αξιόπιστη πλατφόρμα γνώσης και ανταλλαγής απόψεων. Οι διακεκριμένοι ομιλητές που «σφραγίζουν» με την παρουσία τους το κατευθυνόμενο πρόγραμμα του συνεδρίου, οι εμπορικές εταιρείες που στηρίζουν κάθε χρόνο την προσπάθεια αυτή και κυρίως η συμμετοχή του οδοντιατρικού κόσμου, αποδεικνύουν ότι τα περιφερειακά συνέδρια μπορούν και πρέπει να αρθρώσουν λόγο στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην εμπορική έκθεση που λειτούργησε στο πλαίσιο του 15ου Παμπελοποννησιακού Συνεδρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα οδοντιατρικά μηχανήματα και υλικά. Οι εταιρείες οδοντιατρικών ειδών που συμμετείχαν στην έκθεση ήταν οι: «Ariston Dental», «Mιλτιάδης Βιτσαρόπουλος Α.Ε.», «Βλαχούλη Όλγα & ΣΙΑ ΟΕΕ», «COLGATE», «COLTENE», «DentalLine ΔΕΒΕΡΙΚΟΥ», «DENTAL WAY», «GlaxoSmithKline», «Ivoclar Vivadent», «Δ. Μαυραειδόπουλος Α.Ε.», «Oral- B», «MetroDENT», «PIERRE FABRE ORAL CARE», «Βικτωρία Τζόβουλου», «Ιωάννης Τσαπράζης Α.Ε.» και «ULTRADENT».