16o Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 16ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην όμορφη πόλη της Πάτρας από τις 24 έως 26 Ιουνίου 2016. Την διοργάνωση του φετινού συνεδρίου ανέλαβε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αχαϊας σε συνεργασία με όλους τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου.
Περισσότεροι από 200 σύνεδροι παρακολούθησαν το τριήμερο πρόγραμμα του συνεδρίου, συμβάλλοντας καθοριστικά με την συμμετοχή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης. Το φετινό συνέδριο περιελάμβανε ελεύθερο πρόγραμμα, το οποίο διεξήχθη παράλληλα με τις συνεδρίες του κατευθυνόμενου προγράμματος.
Το μεγαλύτερο μέρος του κατευθυνόμενου προγράμματος του συνεδρίου αφορούσε την Επανορθωτική Οδοντιατρική, στο πλαίσιο της οποίας καλύφθηκαν ζητήματα σχετικά με την Περιοδοντολογία και τα εμφυτεύματα μαζί με την Προσθετική, την Ενδοδοντία και την Οδοντική Χειρουργική. Η κεντρική συνεδρία δομήθηκε πάνω στον άξονα «Οικολογία και Οδοντιατρική» θέτοντας στο επίκεντρο της συζήτησης την συνεισφορά των οδοντιάτρων στην προστασία του περιβάλλοντος. Από το φετινό πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πρακτικά σεμινάρια, τα οποία ήταν αφιερωμένα σε θεματολογία που κάλυπτε σχεδόν όλο το φάσμα της Επανορθωτικής Οδοντιατρικής. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στην εμπορική έκθεση που λειτούργησε στο πλαίσιο του 16ου Παμπελοποννησιακού Συνεδρίου, με τη συμμετοχή 30 και πλέον εκθετών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα οδοντιατρικά μηχανήματα και υλικά.
Το 16ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο «ανοίγει τις πύλες του»
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πλαίσιο της τελετής, ο κ. Γρηγόρης Ηλίας αναφέρθηκε στην σημασία του Παμπελοποννησιακού Συνεδρίου μέσα από την ομιλία του με τίτλο «Παμπελοποννησιακό Συνέδριο: Η έμπνευση που έγινε θεσμός». Ακολούθησε η ομιλία του κ. Φίλιππου Δεληβάνη, η οποία συνοδεύτηκε με οπτικοακουστικό υλικό με θέμα «Αναπολώντας την Πάτρα και την Ελλάδα Δέκα Χρόνια Πριν». Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθ. Κατσίκης, ο οποίος εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη στήριξη της Ομοσπονδίας σε κάθε προσπάθεια που προάγει τη συνεχή επιμόρφωση των οδοντιάτρων.
Βραβείο καλύτερης ελεύθερης ανακοίνωσης
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης απενεμήθη για δεύτερη συνεχή φορά το βραβείο «Ιωάννης Καρκατζούλης» στην καλύτερη ελεύθερη ανακοίνωση. Νικητής στην κατηγορία αναδείχθηκε ο κ. Στεφόπουλος Σπύρος. Παράλληλα, στο φετινό Παμπελοποννησιακό Συνέδριο αποφασίστηκε να βραβευθεί και η καλύτερη επιτοίχια επίδειξη (poster). Το βραβείο απέσπασε ο κ. Παπαθανάσης Νικόλαος στον οποίο απενεμήθη το επιστημονικό σύγγραμμα «Επανεπέμβαση στην Ενδοδοντία», μια ευγενική προσφορά των εκδόσεων «ΟΒ».
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Ανδρέα Μητρόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των περιφερειακών συνεδρίων στη δια βίου συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την αποτίμηση του 16ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας, κ. Γιώργο Μουτούση.
Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα
Οι μετασυνεδριακές ώρες ήταν εμπλουτισμένες με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους/μουσείο, στο ιστορικό μέρος της πόλης και στον Άγιο Ανδρέα. Αξίζει να αναφερθούμε στην ομιλία της Αρχαιολόγου – Ιστορικού, κας Καΐκα -Μαντανίκα Γιώτας με θέμα « Ιστορία και Γνωριμία της Πάτρας, ανά τους Αιώνες, μέσα από Διαφάνειες», το βράδυ του Σαββάτου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Μέσα από την ομιλία της, η κα. Καΐκα –Μαντανίκα «παρέσυρε» τους συνέδρους σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν της αχαϊκής πρωτεύουσας, δίνοντας τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τις ομορφιές και την ιστορία της Πάτρας.
Το φετινό, 16ο Παμπελοποννησικό Οδοντιατρικό Συνέδριο ήρθε να προστεθεί στον κύκλο των προηγούμενων επιτυχημένων επιστημονικών εκδηλώσεων, ενός θεσμού που έχει πλέον εδραιωθεί στους κόλπους της οδοντιατρικής κοινότητας ως μια σοβαρή και έγκυρη προσπάθεια ανανέωσης των επιστημονικών γνώσεων των οδοντιάτρων. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στον Συντονιστή της Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Κωνσταντίνο Λιανό καθώς και στα υπόλοιπα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής για το προσεγμένο επιστημονικό πρόγραμμα και την άρτια διοργάνωση.
Οι διακεκριμένοι ομιλητές που «σφραγίζουν» με την παρουσία τους το κατευθυνόμενο πρόγραμμα του συνεδρίου, οι νέοι επιστήμονες που με τις παρουσιάσεις τους στηρίζουν το ελεύθερο πρόγραμμα, οι εμπορικές εταιρείες που δίνουν το «παρών» στην διοργάνωση συμβάλλοντας στη λειτουργία μιας πλούσιας εμπορικής έκθεσης και κυρίως η συμμετοχή του οδοντιατρικού κόσμου, αποδεικνύουν ότι τα περιφερειακά συνέδρια μπορούν και πρέπει να αρθρώσουν λόγο στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων.