12o Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ανέλαβε φέτος τη διοργάνωση του 12ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου, το οποίο διεξήχθη στο Ναύπλιο, το τριήμερο 24, 25 και 26 Ιουνίου. Θέμα του συνεδρίου ο «Οδοντίατρος» με τις ιδιότητες του επιστήμονα, του επαγγελματία και του πολίτη. Το θέμα που επιλέχθηκε ήταν επίκαιρο και ουσιαστικό, καθώς ανταποκρινόταν στους προβληματισμούς του οδοντιάτρου σήμερα, ενώ ιδιαίτερα πετυχημένα κρίθηκαν τα πρακτικά σεμινάρια που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συνέδρων.
Ενδεικτικό μιας εποχής που αλλάζει ήταν, όπως όλα έδειξαν, το φετινό Παμπελοποννησιακό Συνέδριο. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, δεδομένης μάλιστα και της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει το οδοντιατρικό επάγγελμα. Σε επιστημονικό επίπεδο, τα θέματα των εισηγήσεων και των στρογγυλών τραπεζιών άγγιξαν τη σημερινή οδοντιατρική πραγματικότητα, όμως η προτίμηση των συνέδρων στην πρακτική εκπαίδευση και εξειδίκευση κέρδισε έδαφος.
Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουνίου. Ο υπευθύνος του επιστημονικού προγράμματος, επικ. καθηγητής Ενδοδοντίας ΕΚΠΑ Φοίβος Προύντζος, ο οποίος, έχοντας επιλέξει και το θέμα του συνεδρίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έθεσε κάποια πολύ σημαντικά θέματα προς σκέψη και προβληματισμό. Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αργολίδας Δημήτρης Παπαδημόπουλος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον υπεύθυνο του επιστημονικού προγράμματος, επικ. καθηγητή Φοίβο Προύντζο για τη συνεισφορά του στη διοργάνωση του 12ου Παμπελοποννησιακού Συνεδρίου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιλογή του κεντρικού θέματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο τίτλος του δείχνει τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί το συνέδριο. Επιστήμονας, επαγγελματίας, και πολίτης. Ένα τρίπτυχο λέξεων που στο τέλος θα μας κάνει να αναρωτηθούμε: Τι οδοντιάτρους θέλουμε; Η μόνη σίγουρη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι πιο ανθρώπινους. Οδοντιάτρους που αντιλαμβάνονται σε ποια κοινωνία ζουν, αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς και που προσπαθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όχι ωςστυγνοί επαγγελματίες αλλά ως επιστήμονες που σέβονται το επάγγελμά τους, και πάνω από όλα ως άνθρωποι που βοηθούν τον συνάνθρωπό τους. Η καθημερινή μας επαφή με δεκάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων μας δίνει τηνδυνατότητα, στις δύσκολες ιστορικές στιγμές που διανύουμε, ενεργής συμμετοχής στα προβλήματα της κοινωνίας. Ο σημερινός οδοντίατρος πρέπει να αφουγκράζεται και να δρα».
Κατά την τελετή της επίσημης έναρξης έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κόνδη «Οδοντιατρική και Οδοντίατροι στην Αργολίδα», το οποίο αποτελεί μια συστηματική καταγραφή της ιστορικής και επαγγελματικής τροχιάς του Συλλόγου και των μελών του. Στο βιβλίο του Γιώργου Κόνδη παρουσιάζεται η εξέλιξη της αργολικής οδοντιατρικής και τα πρόσωπα, που ως νέοι επιστήμονες τότε, έκαναν τα πρώτα τους βήματα, έχοντας βέβαια στη διάθεσή τους ελάχιστα μέσα, αλλά πολλή αγάπη και όρεξη για τη δουλειά τους.